Vaihda renkaat ja salasanat!

Talven tulo näillä leveyspiireillä on ainakin toistaiseksi jokavuotinen sääilmiö. Mutta kansa kurvaili kesärenkailla, vaikka metereologien kartat huusivat hälytystä huonosta ajokelistä. Varautuminen liikenneturvallisuusuhkiin jäi taas monelta hoitamatta. Pelti kolisi.

Digitaalisen maailman liiketeessä liukasteltiin puolestaan tietojenkalastelun keskellä, kun salasanoja, luottokorttitietoja ja tunnuksia udeltiin muun muassa Applen ja verottajan nimissä. Taas pelti kolisi, kun moni lankesi ansaan ja antoi arkaluontoisia tunnuksia hämäräveikoille. Hakkerit tunkeutuivat myös kiinteistöjen lämmityksenohjausjärjestelmiin käyttäen niitä bottiverkon kautta palvelunestohyökkäyksiin.

Kyberuhkat tuntuvat usein tavallisen tallaajan vinkkelistä vain joltain suurvaltioiden väliseltä sapelien kalistelulta verkossa tai hakkereiden mystisiltä touhuilta, jotka eivät juuri normaalia arkea hetkauta. Jos Spotify ei toviin toimi tai Washington Postin sivut ovat juntturassa, niin yleensä niistä selviää hetken ketutuksella. Erilaisia uhkia kohtaan yhteiskunnan ja kansalaisten sietokyky vaihtelee kovasti. Enemmän ärräpäitä lenteleekin, jos oma verkkopankki on ruuhkautunut tai talon lämmitys ei toimi.

Viime viikkojen tapahtumien valossa hälytyskellojen pitäisi monessa taloudessa ja yrityksessä soida. Jotain on tehtävä ja nopsaan, jos verkkoon kytketyt omat älylaitteet tai talon järjestelmät ovat valjastettuina vääriin tarkoitusperiin tai sähköpostiin tulee toistuvasti autenttisen näköisiä henkilökohtaisten tunnusten uteluja eikä niitä hoksaa edes epäillä vääriksi.

Usein riittää, että laitteiden tehdasasetettu salasana vaihdetaan tai pistetään sykemittari, valvontakamera, etäluotteva sähkömittari jne. palomuurin tai edes oman kotilaajakaistan reitittimen taakse. Tehokas roskapostisuodatin taas heittää epäilyttävät meilit sinne minne ne kuuluvat.Näiden päälle ripaus omakohtaista osaamista ja kansalaistaitoa kyberuhkien varalta. Näin väärät sähköpostit ja liitteet jäävät avaamatta.

Eli kyberuhkiin voi varautua kuin talven tuloon ja renkaiden vaihtoon: Ajoissa nastat alle ja varovaisuutta liikenteessä!

 

Kimmo Halonen

Kyberinfo/viestintäasiantuntija, toimittaja

media@live.fi

+358 44 960 0115

www.kyberinfo.fi

www.facebook.com/kyberturva/

www.havittajahankinta.fi

www.facebook.com/havittajahankinta/

Blogi on julkaistu myös kansallisen kyberturvallisuusportaalin www.kyberinfo.fi –sivulla ja Uuden Suomen Puheenvuoro –palstalla.

Lue lisää:

Kirjoittanut: Kimmo Halonen

Selaa blogeja

Seuraa meitä .